links
logoenadres-2.jpg

Golfbeweging in Mozaïek

Locatie                      

Kasterensestraat nabij de brug over de Dommel, Liempde

 

Kunstenaar                

Agnes Savelkouls (Bingelrade 1943)

 

Jaar                            

2013

 

Materiaal                    

beton, steengoedklei, glazuur

 

Techniek                    

gegoten, handgevormd, biscuit gebakken, geglazuurd (stook 1260°)

Golvend

Langs de Dommel staat een golvend muurtje. Het is bekleed met tegeltjes in allerlei watertinten. De diverse tinten zijn verdeeld over drie kleurbanen. Hier en daar doet een lichter tegeltje aan een schuimkopje of een spiegeling denken. De horizontale, golvende banen worden doorbroken door een wig van grillige, bijna witte tegeltjes. Rechtsonder steunt dit ‘watermuurtje’ op een ‘waterrad’. Het geheel voegt zich naar het landschap en nodigt uit om in de luwte te gaan zitten en te genieten van het steeds wisselende landschap.

 

Voortdurende beweging

Dit kunstwerk is voortgekomen uit het project ‘Ontmoetingsplekken in het Groen’. Het natuurschoon in het buitengebied van Boxtel, met zijn wandel- en fietspaden, nodigt uit om elkaar te ontmoeten op poosplekken in het landschap. De Kunststichting Boxtel heeft dit project speciaal ontwikkeld voor de leden van kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99, vanwege haar twaalfenhalfjarig bestaan. Acht leden hebben een schetsontwerp ingediend, waarvan er twee door een deskundige jury zijn gekozen: de Populier van Katrien Hettema (nr. 71) en deze ‘Golfbeweging in Mozaïek’ van Agnes Savelkouls. De kunstenaar heeft haar inspiratie geput uit de voortdurende beweging in de natuur. Door een ingreep kunnen natuurlijke processen verstoord raken. Dit drukt Savelkouls uit met de wig tussen de golven. De natuur zal zich in de loop der tijd weer herstellen. Het waterrad onder aan het muurtje verwijst naar de Kasterense watermolen, die hier eeuwen heeft gestaan. De molen heeft zijn sporen in de natuur nagelaten. In de Dommel is het molenwiel nog steeds zichtbaar aanwezig. De rivier is daar breder.

 

Hels karwei

Met dit project voelt Agnes Savelkouls zich als een vis in het water. Mens en natuur in al hun hoedanigheden vormen de basis voor haar werk. Savelkouls’ idee voor deze mozaïekmuur was snel geboren, maar de uitvoering is een hels karwei. Alle handgemaakte hoekige tegeltjes, verschillend van vorm en gekleurd met zelfgemaakte glazuren, moeten tot slot tot een mozaïek aaneengevoegd worden. Bovendien moet de muur bestand zijn tegen alle weersomstandigheden.

De onthulling van het kunstwerk ‘Golfbeweging in Mozaïek’ van Agnes Savelkouls heeft op donderdag 12 september 2013 plaatsgevonden. Vanaf die tijd kunt u het kunstwerk bewonderen op de locatie Kasterensestraat nabij de brug over de Dommel te Liempde. Deze onthulling is muzikaal opgevrolijkt door de band 'Buchstelle'.

Klik hier voor de fotocollage van de onthulling van het kunstwerk

 
 

 

 

Kunststichting Boxtel 2013