links
logoenadres-2.jpg

Populier

Locatie                      

Mijlstraat / Kinderbos, Lennisheuvel

 

Kunstenaar                

Katrien van Hettema (Venray 1950)

 

Jaar                            

2013

 

Materiaal                   

Beeld: populierenhout; en roestvast staal, sokkel: beton

 

Techniek                    

assemblage

Folklorewedstrijd

Aan de weg bij een groep populierenbomen staat een soort totempaal van klompen. Het proces van het maken van klompen is er naar boven toe aan af te lezen: van stam tot ruwe blokken en van ruwe klompvorm tot afgewerkte klomp. Grote en kleine klompen zijn zorgvuldig opgestapeld. Het geheel schenkt de toeschouwer een vrolijk gevoel – alsof dit het resultaat is van een folklorewedstrijd klompstapelen, waaraan iedereen mocht meedoen.

 

Populierenlanen

Dit kunstwerk is voortgekomen uit het project ‘Ontmoetingsplekken in het Groen’. Het natuurschoon in het buitengebied van Boxtel, met zijn wandel- en fietspaden, nodigt uit om elkaar te ontmoeten op poosplekken in het landschap. Kunststichting Boxtel heeft dit project speciaal ontwikkeld voor de leden van kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99, vanwege haar twaalfenhalfjarig bestaan. Acht leden hebben een schetsontwerp ingediend, waarvan er twee door een deskundige jury zijn gekozen: de ‘Golfbeweging in Mozaïek’ van Agnes Savelkouls (nr. 70) en deze ‘Populier’. De populierenlanen in het landschap van Boxtel en Liempde hebben Katrien van Hettema op het idee gebracht om deze totempaal te maken. Populierenhout wordt van oudsher gebruikt voor het maken van klompen, en menigeen in deze regio verdiende daar zijn brood mee (nr. 30). 

Katien van Hettema

Van Katrien van Hettema zijn in korte tijd drie kunstwerken in de openbare buitenruimte geplaatst. Werken in opdracht vraagt volgens haar om een andere instelling: “Het is als het oplossen van een soort puzzel: hoe kom ik vanuit de gestelde voorwaarden tot een interessante oplossing, een goed idee?”   In haar vrije werk geeft Van Hettema  de voorkeur aan het werken met industrieel vilt en het maken van zeefdrukken.

De onthulling van het kunstwerk ‘Populier’ van Katrien van Hettema heeft vrijdag 20 september plaatsgevonden. De locatie is Mijlstraat / Kinderbos te Lennisheuvel. Kom vooral kijken, het is een omweg waard.

 

Deze onthulling is muzikaal opgevrolijkt door de band ‘Buchestelle’.

Klik hier voor de fotocollage van de onthulling van het kunstwerk.

 
 

 

 

Kunststichting Boxtel 2013