links
logoenadres-2.jpg

Excursie en lezing

 

Kunststichting Boxtel organiseert op

vrijdag 11 december a.s. een busexcursie naar de dubbel-tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede en de Fundatie in Zwolle

 

Gevaar & Schoonheid

TURNER en de traditie van het sublieme

 

vertrektijd 8.30 uur en aankomst terug in Boxtel 19.00 uur.

 

Lezing:

door Marja Reitsma–Vrijling van de Kunstkamer Boxtel

donderdag 10 december a.s. aanvang 19.30 uur

 

Locatie lezing:

gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 te Boxtel

 

De schilder Joseph Mallord William Turner (1775-1851) weet het sublieme tot in al haar finesses te verbeelden. In zijn werk spreekt een revolutionaire visie op de natuur waarin gevaar en schoonheid elkaar niet uitsluiten maar juist verstrengeld zijn. De filosoof Edmund Burke omschreef in 1757 de ervaring van het sublieme als de sterkste emotie die een mens kan ondergaan. Voor schilders betekende dit een van beredeneerde en beheerste schoonheid naar verbijstering, een beleving zo intens dat zij niet meer te bevatten is. Met gevaar voor eigen leven schildert Turner het verlammende geraas van een storm op zee, de adembenemende diepte van een ravijn en het verblindende licht van een vuurspuwende vulkaan. Zijn werk heeft de kunstgeschiedenis enorm beïnvloed. Dit wordt tot uiting gebracht in deze dubbeltentoonstelling. De vier elementen spelen de essentie in zijn werk. In het Rijksmuseum Twenthe staan aarde en lucht centraal en in museum Fundatie zijn water en vuur de hoofdthema’s. Zijn werk is gecombineerd met dat van voorgangers en erfgenamen, van de late middeleeuwen tot nu. Turner wordt gepresenteerd als de schakel tussen klassiek en modern.

(Bron: www.museumdefundatie.nl)

 

Kosten voor de busexcursie zijn:

€ 45,00 per persoon (busreis, entreegeld en lezing);

€ 40,00 per persoon (busreis en entree);

€ 35,00 per persoon (cursisten Kunstkamer Boxtel).

Bent u in het bezit van een geldige museumkaart dan zijn de kosten € 13,00 per persoon lager. Wilt u alleen de lezing bijwonen, de toegang is € 12,50 per persoon.

 

Hebt u zin om mee te gaan, meldt u zich dan aan bij info@kunststichtingboxtel.nl of telefonisch bij Hannie van Schijndel 06 22562001. Na overmaking op bankrekening IBAN: NL28 RABO 0120 3893 55 van de Kunststichting Boxtel bent u ingeschreven.

Informatie over turner>>

 

Meer informatie over het dagprogramma>>

 

Met vriendelijke groet,

 

Hannie van Schijndel

Kunststichting Boxtel

 
 

 

 

Kunststichting Boxtel 2013